Warto spróbować potrawy kuchni staropolskiej
|Każda sztuka kulinarna znamionuje siÄ™ osobistymi obyczajami, ceremoniaÅ‚ami oraz czynnoÅ›ciami, jakie wykonuje siÄ™ z najwiÄ™kszÄ… starannoÅ›ciÄ…. W tym i kuchnia polska. Niestety, nie każdy rodzimy Polak zna siÄ™ na kuchni etnicznej choć w pięćdziesiÄ™ciu procentach. Dla wielu z nas kuchnia staropolska jest dość skÄ…pa i Å‚atwa. WiÄ™kszoÅ›ci z nas jednoczy siÄ™ jedynie z pierogami (jakie sÄ… nadzwyczaj doceniane na caÅ‚ym globie), schabowym, mizeriÄ… i kartoflami. Nic bardziej mylnego. Pierogi honoruje siÄ™ za lokalne, przede wszystkim z powodu serwowania ich na obszarach kraju. Ale nie bez powodu jedna z odmian pierogów nosi nazwÄ™ ruskie. Wedle historyków oraz koneserów kuchni lokalnej, pierogi zostaÅ‚y niegdyÅ› sprowadzone ze Wschodu – przypuszczalnie z Rusi. Mimo to i tak w Europie czy w Stanach Zjednoczonych sÄ… one jednoczone przeważnie z PolskÄ…. Wolno dostać je w szczególnych polskich sklepach w Stanach Zjednoczonych. Być może Polacy znajÄ… gruntownie smak schematycznych pierogów ruskich czy też żadnych innych, ale gdy mamy je na co dzieÅ„ na naszych stolikach ciężko jest nam docenić ich wartość. W ostatecznoÅ›ci to wyÅ‚Ä…cznie pożywienie. Niemniej jednak dla niektórych z nas to jest aż jedzenie. Szczególnie dla miÅ‚oÅ›ników i degustatorów, którzy przez caÅ‚e życie wypróbowali setki przeróżnych daÅ„, specyficznych dla różnych części Europy lub Å›wiata. Skoncentrujmy siÄ™ jednakże ponownie na charakterystyce kuchni polskiej. Wszystkie towary oraz skÅ‚adniki używane przez wieki przez polskie kury domowe tak w rzeczywistoÅ›ci niedużo siÄ™ zmieniÅ‚y. Nie mamy tutaj na myÅ›li technologie jakÄ… sÄ… wytwarzane – na przykÅ‚ad jogurty.
Zobacz film