koktajle z mozzarella
|Rozkoszny, jednoczÄ…cy siÄ™ z wÅ‚oskimi potrawami ser – czy wiecie, o jakim produkcie mowa? Naturalnie, gra toczy siÄ™ o mozzarellÄ™. Znany na caÅ‚ym globie ser pochodzi z poÅ‚udniowych rejonów WÅ‚och, a caÅ‚kowicie z rejonu Kampania. SwojÄ… popularność zawdziÄ™cza nie jedynie dziÄ™ki Å‚agodnemu smaku, jednak również specyficznemu zachowaniu po podgrzaniu. Otóż potrawy z serem mozzarellÄ… po podgrzaniu nabierajÄ… kompletnie oryginalnego oblicza – ser w specyficzny sposób rozciÄ…ga siÄ™, jednakowoż równoczeÅ›nie nie zmienia wÅ‚asnego delikatnego i naturalnego smaku.
tiramisu galbani
Jak oraz z czego powstaje mozzarella?
MiÅ‚oÅ›nicy wÅ‚oskiej pizzy lub też innych potraw, czy to z makaronami czy też innymi wybornymi akcesoriami okraszonymi tym oczywiÅ›cie serem sporadycznie zastanawiajÄ… siÄ™, jak oraz z czego powstaje ich przysmak. Biegnijmy z wyjaÅ›nieniem – wÅ‚oska mozzarella (ta oryginalna, nie towary seropodobne) powstaje ze Å›wieżego mleka bawolic czy też mieszanki mleka bawolic i krów. To, co jest niesÅ‚ychanie specyficzne dla mozzarelli to również jej ksztaÅ‚t – ser przyjmuje formÄ™ obÅ‚ej kuli. Mieszanka mleka i akcesoriów zatapiana jest w serwatce, gdzie uzyskuje siÄ™ finalny ksztaÅ‚t oraz smak. OczywiÅ›cie ser mozzarella nie jest wyprzedawany tak, jak inne sery – mozzarella trafia do punktów sprzedaży w specjalnych pojemnikach i opakowaniach, w których jest zanurzona niedużą iloÅ›ciÄ… serwatki. DziÄ™ki temu ser jest caÅ‚y czas Å›wieży oraz nie traci smaku.
Oryginalna mozarella vs artykuły sero podobne
dania wegetariaÅ„skie z mozzarella  Â
Wszyscy entuzjaści serów, restauratorzy, kucharze czy po prostu stereotypowi ludzie zdają sobie sprawę z tego, że nie zawsze na półkach sklepowych ser to tak rzeczywiście ser. W większości wypadków sprzedawany towar to artykuły seropodobne, o czym jesteśmy w stanie przeczytać na etykietach zapakowań. Ten kłopot dotyczy też mozzarelli. Jakim sposobem wspomniano na początku artykułu, mozzarella pochodzi z Włoch, a jej najbardziej znana oraz legendarna odmiana mozzarella di bufala campana wytwarzana jest wyłącznie w południowej części Włoch z rejonie Kampania według schematycznych historycznych receptur z miasta Aversa w prowincji Caserta. Co ważne, również nazwa oraz receptura są napisane na listę towarów chronionych i tradycyjnych.
mozarella
SkÄ…d w takim razie wziąć oryginalny, wyborny ser mozzarella? Wystarczy udać siÄ™ do wypróbowanych delikatesów. Należy jednak liczyć siÄ™ z tym, że innowacyjny wÅ‚oski ser bÄ™dzie niemaÅ‚o droższy, niż wyprzedawane w dyskontach towary seropodobne. Jako miÅ‚oÅ›nicy szablonowego sera mozzarella jesteÅ›my w stanie powiedzieć jedno – Å›ciÅ›le mówiÄ…c warto dopÅ‚acić i nasycać siÄ™ pysznym smakiem.