dobra restauracja w Krakowie

Kraków- nie tylko zabytki, lecz także wyśmienita kuchnia
Kraków to na pewno jedno z najpiÄ™kniejszych i najbardziej dostatnich w tradycjÄ™ krajowych miast – nie da siÄ™ kłócić z tym stwierdzeniem. Jednak stolica MaÅ‚opolski to nie wyÅ‚Ä…cznie Wawel oraz piÄ™kne zabytki – to też kuchnia i lokalne dania oraz produkty, z jakich sÅ‚ynie Kraków. Wielu wÄ™drowców zdaje siÄ™ nie pamiÄ™tać o gastronomicznym dziedzictwie tego miasta, a szkoda, ponieważ krakowscy kucharze majÄ… siÄ™ czym pochwalić, zwÅ‚aszcza, gdy chodzi o dania i regionalne produkty.

najlepsze włoskie jedzenie w Krakowie

   

Regionalne produkty z Krakowa
Nie byłoby kuchni bez olśniewających produktów. Kraków słynie w głównej mierze z zdumiewającego nabiału: ser gazdowski-gołka (pucok, kara), bundz (bunc), redykołka, bryndza podhalańska. Dużym powodzeniem cieszy się również masło rzuchowskie, sądecki miód spadziowy czy sól wielicka. Te produkty w wielu przypadkach tworzą podstawy regionalnych dań kuchni Krakowskiej.

Sztuka kulinarna Krakowa – regionalne dania oraz potrawy
Choć kuchni Krakowa obfituje w bezlik przepysznych regionalnych skÅ‚adników – turyÅ›ci najczęściej poszukujÄ… gotowych daÅ„, jakie za pomocÄ… wrażeÅ„ kubków smakowych zaprezentujÄ… tradycjÄ™ kucharskÄ… stolicy MaÅ‚opolski. I tutaj Kraków nie ma powodów do wstydu. Degustatorzy daÅ„ miÄ™snych sÄ… w stanie pokusić siÄ™ o spróbowanie takich daÅ„, jak jagniÄ™cina podhalaÅ„ska, tuszka gÄ™si zatorskiej czy jagniÄ™cina jurajska z owcy olkuskiej. Potrawy rybne to tudzież karp w zalewie octowej lub ewentualnie karp zatorski wÄ™dzony. MiÅ‚oÅ›nicy zup muszÄ… posmakować żurek po krakowsku lub barszcz czerwony krakowski.
Niemniej jednak to, z czego w najwiÄ™kszym stopniu sÅ‚ynie Kraków w Polsce oraz na caÅ‚ym Å›wiecie to nie danie główne, zupa czy przystawka – to frykas, który można traktować jako zwykÅ‚y przysmak. Mowa oczywiÅ›cie o Obwarzanku Krakowskim. Jego wyglÄ…d przypomina pierÅ›cieÅ„ o ksztaÅ‚cie koÅ‚a. WyróżniajÄ… go też reprezentatywne sploty, które wyglÄ…dem przypominajÄ… warkocz. Oryginalne obwarzanki muszÄ… mieć Å›rednicÄ™ pomiÄ™dzy 12 a 17 centymetrów i ważyć do 120 gramów. Najczęściej obwarzanki dekorowane sÄ… solÄ…, sezamem, makiem bÄ…dź też kompozycjÄ… suszonych ziół.
Mniej legendarnym, chociaż też uznawanym za regionalny przysmak Krakowa jest chleb prÄ…dnicki. Jest to ciemne pieczywo, wypiekane na bazie zakwasu żytniego. Powierzchnia chleba pokryta jest otrÄ™bami żytnimi – chleb ten można rozpoznać także po swoistych pÄ™kniÄ™ciach i grubej skórce (grubość od 4 do nawet 6 centymetrów).

http://mshg.pl/nasze-restauracje/the-spaghetti/   
Jak dostrzega siÄ™, Kraków stoi nie tylko Wawelem oraz Sukiennicami – to także raj dla smakoszy, którzy wyszukujÄ… nowych, krajowych regionalnych kuchni i produktów, za pomocÄ… których mogÄ… o dużo porzÄ…dniej poznać Kraków oraz jego okolice.