Wino hiszpańskie

Wino białe czy czerwone? Jak dobierać wino do dań?
Włoska tradycja podawania wina do dań zawędrowała również do Polski. Coraz częściej na rodzimych stołach gości ten niesamowity trunek. To kłopotliwe, okazuje się, że nasza wiedza dotycząca tego, jak dobierać wino do dań nie jest zanadto rozbudowana. Podpowiadamy które wino pasuje do jakich dań.

Wino portugalskie

Jakie wino pasuje do past?
Makarony najprzyzwoiciej podawać z winami wytrawnymi, jakie powinny być jednakże lekkie. Jeżeli makaron serwowany jest z pomidorowym, mięsnym sosem, sprawdzi się najprawidłowiej wino czerwone. W końcu takie danie można zestawić również z winem różowym.

wino w kartonie

Z którym winem podawać dania rybne?
Stara norma mówi, iż do ryb najprawidłowiej pasuje wino białe. Warto jednak pamiętać, iż nie jest to sztywna norma. Jeżeli serwujemy gościom zupę rybną, mamy prawo podać ją z winem czerwonym. Warunek jest jednak jeden: musi to być wino lekkie.

Z jakim winem najprawidłowiej komponuje się mięso?
W tym przypadku wiele zależy od typu mięsa. Do drobiu podawać można zarówno wino białe, jak i czerwone. Jeżeli decydujemy się na to drugie, to powinno to być wino lekkie. W przypadku kurczaka z rożna w grę wchodzi tylko wino czerwone. Cielęcina ma prawo być serwowana czy też z młodym winem czerwonym, lub musującym winem różowym. Jeżeli na stole ma pojawić się mięso smażone, zaopatrzyć należy się w mocniejsze wino o odcieniu czerwonym.