Warto spróbować potrawy kuchni staropolskiej

Każda sztuka kulinarna znamionuje się osobistymi obyczajami, ceremoniałami oraz czynnościami, jakie wykonuje się z największą starannością. W tym i kuchnia polska. Niestety, nie każdy rodzimy Polak zna się na kuchni etnicznej choć w pięćdziesięciu procentach. Dla wielu z nas kuchnia staropolska jest dość skąpa i łatwa. Większości z nas jednoczy się jedynie z pierogami (jakie są nadzwyczaj doceniane na całym globie), schabowym, mizerią i kartoflami. Nic bardziej mylnego. Pierogi honoruje się za lokalne, przede wszystkim z powodu serwowania ich na obszarach kraju. Ale nie bez powodu jedna z odmian pierogów nosi nazwę ruskie. Wedle historyków oraz koneserów kuchni lokalnej, pierogi zostały niegdyś sprowadzone ze Wschodu – przypuszczalnie z Rusi. Mimo to i tak w Europie czy w Stanach Zjednoczonych są one jednoczone przeważnie z Polską. Wolno dostać je w szczególnych polskich sklepach w Stanach Zjednoczonych. Być może Polacy znają gruntownie smak schematycznych pierogów ruskich czy też żadnych innych, ale gdy mamy je na co dzień na naszych stolikach ciężko jest nam docenić ich wartość. W ostateczności to wyłącznie pożywienie. Niemniej jednak dla niektórych z nas to jest aż jedzenie. Szczególnie dla miłośników i degustatorów, którzy przez całe życie wypróbowali setki przeróżnych dań, specyficznych dla różnych części Europy lub świata. dania polskiej kuchni Skoncentrujmy się jednakże ponownie na charakterystyce kuchni polskiej. Wszystkie towary oraz składniki używane przez wieki przez polskie kury domowe tak w rzeczywistości niedużo się zmieniły. Nie mamy tutaj na myśli technologie jaką są wytwarzane – na przykład jogurty.
Zobacz film