koktajle z mozzarella

Rozkoszny, jednoczący się z włoskimi potrawami ser – czy wiecie, o jakim produkcie mowa? Naturalnie, gra toczy się o mozzarellę. Znany na całym globie ser pochodzi z południowych rejonów Włoch, a całkowicie z rejonu Kampania. Swoją popularność zawdzięcza nie jedynie dzięki łagodnemu smaku, jednak również specyficznemu zachowaniu po podgrzaniu. Otóż potrawy z serem mozzarellą po podgrzaniu nabierają kompletnie oryginalnego oblicza – ser w specyficzny sposób rozciąga się, jednakowoż równocześnie nie zmienia własnego delikatnego i naturalnego smaku.

tiramisu galbani

Jak oraz z czego powstaje mozzarella?
Miłośnicy włoskiej pizzy lub też innych potraw, czy to z makaronami czy też innymi wybornymi akcesoriami okraszonymi tym oczywiście serem sporadycznie zastanawiają się, jak oraz z czego powstaje ich przysmak. Biegnijmy z wyjaśnieniem – włoska mozzarella (ta oryginalna, nie towary seropodobne) powstaje ze świeżego mleka bawolic czy też mieszanki mleka bawolic i krów. To, co jest niesłychanie specyficzne dla mozzarelli to również jej kształt – ser przyjmuje formę obłej kuli. Mieszanka mleka i akcesoriów zatapiana jest w serwatce, gdzie uzyskuje się finalny kształt oraz smak. Oczywiście ser mozzarella nie jest wyprzedawany tak, jak inne sery – mozzarella trafia do punktów sprzedaży w specjalnych pojemnikach i opakowaniach, w których jest zanurzona niedużą ilością serwatki. Dzięki temu ser jest cały czas świeży oraz nie traci smaku.
Oryginalna mozarella vs artykuły sero podobne

dania wegetariańskie z mozzarella   

Wszyscy entuzjaści serów, restauratorzy, kucharze czy po prostu stereotypowi ludzie zdają sobie sprawę z tego, że nie zawsze na półkach sklepowych ser to tak rzeczywiście ser. W większości wypadków sprzedawany towar to artykuły seropodobne, o czym jesteśmy w stanie przeczytać na etykietach zapakowań. Ten kłopot dotyczy też mozzarelli. Jakim sposobem wspomniano na początku artykułu, mozzarella pochodzi z Włoch, a jej najbardziej znana oraz legendarna odmiana mozzarella di bufala campana wytwarzana jest wyłącznie w południowej części Włoch z rejonie Kampania według schematycznych historycznych receptur z miasta Aversa w prowincji Caserta. Co ważne, również nazwa oraz receptura są napisane na listę towarów chronionych i tradycyjnych.

mozarella

Skąd w takim razie wziąć oryginalny, wyborny ser mozzarella? Wystarczy udać się do wypróbowanych delikatesów. Należy jednak liczyć się z tym, że innowacyjny włoski ser będzie niemało droższy, niż wyprzedawane w dyskontach towary seropodobne. Jako miłośnicy szablonowego sera mozzarella jesteśmy w stanie powiedzieć jedno – ściśle mówiąc warto dopłacić i nasycać się pysznym smakiem.